Skip to content

Vuurwerk-angst bij uw kat

Zoals voorgaande jaren adviseren wij u graag over de behandeling en onderdrukking van vuurwerk-angst.

De beste methode is om vanaf jongs af aan al te beginnen om uw dier te laten wennen aan harde en onverwachte geluiden. Zo kan een CD of DVD met vuurwerkgeluiden worden aangeschaft. Door de CD/DVD regelmatig af te spelen, en te starten met zacht geluid en het volume steeds wat op te voeren, raakt uw huisdier gewend aan de harde geluiden die o.a. vuurwerk met zich mee brengen. Ook regelmatig zelf harde geluiden produceren (laat eens een pan uit uw handen vallen bijvoorbeeld) waarbij u zelf geen schrikreactie geeft kan helpen uw huisdier hier aan te laten wennen. U heeft in de toekomst veel profijt van deze training. Is uw huisdier al wat ouder, begin dan al vroeg in het jaar met deze methode. Net voordat het vuurwerk geweld los barst heeft helaas weinig effect.

In sommige gevallen is de angst in een ver gevorderd stadium en moeten we extra maatregelen gaan nemen om oud & nieuw dragelijk te maken voor uw huisdier.

Het liefst geven we onze dieren zo min mogelijk medicatie, maar toch willen we graag dat de angst voor knallen stopt. Een methode die we in dat geval aanbieden is het Thundershirt.

Het Thundershirt:

Door het geven van een constante druk op bepaalde drukpunten van het dierenlichaam, wordt er een gevoel van kalmte en rust gecreëerd bij uw huisdier. U kunt dit vergelijken met het inbakeren van huil-baby’s. Het is van groot belang dat het shirt goed past. Wij adviseren daarom altijd dit bij de dierenarts te laten aanmeten. De drukpunten zitten nu eenmaal op specifieke plaatsen waar het shirt wel mee in aanraking moet komen.
Bij een deel van de honden en katten werken de shirts direct. Er is echter ook een grote groep die moet wennen aan het dragen van een shirt. U kunt dan ook het best begin december dit product al aanschaffen. Vind u dat het te weinig effect heeft, en is het shirt nog niet beschadigd, dan kunt u dit binnen 14 dagen na aanschaf retour brengen bij de praktijk.
Ze zijn verkrijgbaar van maat XXS tot XXL. De prijs varieert tussen €39.80 en €49.95. Maak kosteloos een pas afspraak via 0418-591302.

Als er toch medicatie aan te pas moet komen, heeft u ook de keuze uit natuurlijke producten, zoals hier onder genoemd:

Zylkene:

De werkzame stof van Zylkene is gewonnen vanuit een melkeiwit en heet caseïne. Het biedt ondersteuning in stressvolle situaties bij zowel de hond als de kat. Hierdoor schikken ze zich makkelijker in de beangstigende situatie waardoor ze lichamelijk en emotioneel veel minder worden belast. Het fijne van dit product is dat het op korte termijn kan worden ingezet (1 á 2 dagen van te voren). Bij ernstige angst adviseren wij u echter al vroeger te beginnen, omdat bij gebruik van 1 á 2 maanden het middel het meeste effect heeft. Een ander voordeel is dat het middel ook gebruikt kan worden bij dieren met voedingsallergieën en in combinatie kan worden gegeven met andere medicatie. Het aantal capsules Zylkene dat u moet geven is afhankelijk van het gewicht van uw dier.
De Zylkene wordt per 30 capsules verkocht waarbij de prijs varieert tussen €21.40 en €34.15.

Puur Nervositeit:

Puur Nervositeit is een vloeistof dat bestaat uit samengestelde planten extracten. Hierbij moet u denken aan haver, passiebloem, stinkende gouwe, hop en rozemarijn (op alcohol basis). Dit product biedt ook ondersteuning in stressvolle situaties. Om de optimale werking te verkrijgen wordt echter geadviseerd dit product in combinatie te gebruiken met de Puur Rust en Bach Rescue en om hier tijdig (het liefst een maand van te voren) mee te starten. Puur Nervositeit wordt per 50 ml verkocht en kost €16.75. De dosering is afhankelijk van het lichaamsgewicht.

Puur Rust:

Wanneer u over een langere periode rust wilt creëren bij uw dier, kunt u hiervoor Puur Rust gebruiken. Het poeder bevat veel planten en kruidenextracten, verreikt met vitaminen, mineralen en eiwitextracten. Het brengt rust en acceptatie op verschillende vlakken waardoor het een zeer brede werking heeft. Om de optimale werking te verkrijgen wordt echter geadviseerd dit product in combinatie te gebruiken met de Puur Nervositeit en Bach Rescue en om hier tijdig (het liefst een maand van te voren) mee te starten. De Puur Rust wordt per 100 gram (hond/kat) verkocht en kost €19.95).

Bach Rescue:

Bij directe behandeling van stress situaties, kunt de Bach Rescue gebruiken. Deze druppel of spray is makkelijk mee te nemen en kan dus ook goed worden gebruikt tijdens het uitlaten. Het biedt snel rust. Bij stressproblemen op langere termijn kan er echter beter een ander middel of een combinatie van middelen worden ingezet. Het biedt direct rust maar geeft geen acceptatie tot de situatie. De prijzen van deze producten variëren tussen €9,95 en €17,95.

Feliway:

Dit middel bevat feromonen, de stof die de kat afgeeft met het kopjes geven en die een moederpoes uitstoot in het nest. De kat gaat zich daardoor op zijn ‘gemak voelen’. De feliway is in sprayvorm en in een verdamper-vorm te verkrijgen. De spray kunt u gebruiken op plekken waar de kat veel aanwezig is, of bijvoorbeeld in de ruimte waar u de kat gedurende oud & nieuw veiligstelt. De verdamer is een adapter vorm voor in het stopcontact. U plugt de verdamper in, in de ruimte waar de kat het meest aanwezig is. Zelf ruiken wij niets van de verdamper. Na ongeveer 4 tot 6 weken kunt u de vloeistof vervangen. De prijzen voor de verschillende producten liggen tussen de €19.70 en €38.45.

Royal Canin Calm Diët:

Voor stressgevoelige honden en katten bestaat er ook een dieetvoeding waar het rustgevende (natuurlijke) medicijn in is verwerk. De dieren kunnen enkele dagen voor aanvang van de situatie starten met het dieet. De nadelen: Dieren met voedingsallergie mogen dit voedsel niet hebben en het is bij de honden, enkel op de kleine hond gebaseerd.

Wanneer u echt ten einde raad bent, kunnen wij een medicijncombinatie voorschrijven. De combinatie bestaat uit een spierverslapper en een tablet om te mentale gemoedstoestand tot bedaren te brengen. Helaas werken de medicijnen alleen goed in combinatie en kleven er de nodige voorzorgsmaatregelen en risico’s aan. U legt uw dier als het ware “plat”. Goed warm houden, niet storen en goed in de gaten houden of de ademhaling nog constant zijn is hierbij een pré. Tevens kan dit niet aan alle dieren worden voorgeschreven omdat het niet strookt met bestaande medicatie.

Wij vragen u alle bovengenoemde producten te bestellen. Dit omdat wij u er van willen verzekeren dat het product op voorraad is, en de houdbaarheid van het product te kunnen garanderen. U kunt dit telefonisch doen via 0418-591302 of via de mail: pakbon@bata4en.nl. Tevens adviseren wij u dit tijdig te doen. Rond de feestdagen kunnen we te maken hebben met vertraagde levering.

Nog even wat algemene tips:

  • Hou de kat rond oud en nieuw binnen
  • Bij voorkeur op oudejaarsavond de kat in een (kleine,) bekende ruimte houden.
  • Laat uw huisdier rond middernacht niet meer naar buiten. De meeste huisdieren lopen weg tijdens onweersstormen en oud en nieuw
  • Houdt het licht aan
  • Zet radio of tv aan

Het team van Bata4en | Kliniek voor Dieren wenst u hele fijne feestdagen toe!

Contact via Whatsapp