Skip to content

Een pup vanuit het buitenland?

Waar u op moet letten?

Een probleem wat dierenartsen de laatste jaren zien, is de malafide hondenhandel. Pups worden vanuit het buitenland (voornamelijk oostbloklanden) ingevoerd met valse paspoorten. Vaak zijn de entingen die in de paspoorten staan nooit gegeven en komen de hondjes ernstig ziek bij nieuwe eigenaren terecht. De nieuwe eigenaren komen vervolgens met enorme kostenposten terecht en meer dan eens, komt het hondje te overlijden.

Dit is absoluut niet zoals het hoort. Daarom heeft het ministerie nieuwe regels opgesteld om de illegale honden handel tegen te werken.

Chippen

In 2014 is de verplichting ingesteld dat pups gechipt moeten worden bij de fokker. Dit moet gebeurt zijn door een officiële chipper van de Raad van Beheer of door een Nederlandse dierenarts (wanneer het een Nederlandse fokker zou betreffen). De chip van de pup moet geregistreerd worden door de fokker op de naam van de fokker. Pas wanneer de nieuwe eigenaar het hondje mee naar huis neemt, mag de chip worden overgeschreven.
Honden die Nederland worden ingevoerd zijn verplicht in het bezit te zijn van een microchip.

Op deze manier wordt voorkomen dat malafide fokkers of illegale, internationale handelaars zelf de pups chippen en er een valse handtekening bij plaatsen. Ook valt het op voor een dierenarts wanneer er een hondje in de praktijk komt zonder chip.

Nieuwe Europese Dierenpaspoorten

Sinds 2015 zijn er nieuwe Europese Dierenpaspoorten. Elke pup die vanaf januari 2015 wordt geboren dient dit nieuwe paspoort te krijgen van de dierenarts op de 6 weken enting. Wat is er veranderd ten opzichte van de oude paspoorten:

  • De boekjes hebben een unieke code per dier. Deze staan op elke pagina in het paspoort. De kaft van het boekje vervangen door een andere kaft heeft dus geen zin. Via de code op het boekje kan worden afgelezen welke dierenarts dit boekje heeft uitgeleverd aan de fokker. De paspoortnummers en bijbehorende chipnummers worden geregistreerd bij de dierenarts.
  • De pagina waar de geregistreerde diergegevens staan, zoals het chipnummer, moet door de dierenarts worden gelamineerd. De pups moeten dus ook op 6 weken worden gechipt. Op deze manier kunnen er enkel geldige, door dierenarts of erkende chipper geplaatste chips worden geregistreerd in het paspoort. Ook kunnen de chipnummers niet meer uit de paspoorten worden verwijderd door het stickertje los te peuteren.
  • De pagina’s met vaccinatie stickers moeten worden gelamineerd. Op deze manier kunt u er zeker van zijn dat de vaccinaties daarwerkelijk zijn gegeven door een dierenarts en kunnen de stickers niet uit het boekje worden gehaald.
  • De dierenarts moet in het boekje een verklaring aftekenen als bewijs dat hij/zij het daadwerkelijk heeft afgegeven. Mochten deze boekjes toch in de illegale handel terecht komen is het dus altijd na te zoeken via welke route dit plaats heeft gevonden.

Zoals u misschien begrijpt heeft de dierenarts veel meer werk aan het invullen en lamineren van deze paspoorten. Wij vragen u dan ook, wanneer u met een nieuw hondje komt dat op één of andere manier geen paspoort heeft, of met een nestje pups dat voor het eerst gevaccineerd wordt, minimaal een dag van te voren via de mail de gegevens van de pup(s) door te geven. (naam, ras, geboorte datum, kleur, geslacht, evt. chipnummer via de Raad van Beheer)

Niet meer importeren onder de 15 weken

Vroeger mochten dieren onder de 3 maanden leeftijd, onder begeleiding van het moeder dier, Nederland binnen worden gebracht. Dit is echter niet meer mogelijk. De pups moeten nu voorzien zijn van een werkende Rabiës vaccinatie. Deze vaccinatie mag pas worden gegeven vanaf 12 weken leeftijd en heeft 21 dagen inwerktijd. Honden onder de 15 weken mogen dus niet langer worden ingevoerd in Nederland.

Verdenking illegale hondenhandel

Wanneer een dierenarts een “verdachte” pup in de praktijk ziet, moet dit worden gemeld aan de NVWA. Er wordt dan een onderzoek gestart en indien er inderdaad sprake is van illegale honden handel, wordt er proces verbaal opgemaakt tegen de handelaar.
Zelf kunt u ook melding maken, mocht u een handelaar verdenken van malafide praktijken. Bel hiervoor het dieren-noodnummer 144.

Mocht u meer informatie willen over de do’s en don’ts betreffende het importeren van een pup raden wij u aan om even telefonisch contact op te nemen en/of onderstaande links te bekijken:

Contact via Whatsapp