Skip to content

Paardentandarts

In de omgeving van onze dierenkliniek, hier in de Betuwe, worden vrij veel paarden gehouden. We hebben dan ook het voorrecht om een gespecialiseerde paardentandarts in ons team te hebben. Hij richt zich volledig op de mondgezondheid van deze kostbare viervoeters. Met veel deskundigheid en toewijding bieden wij uitgebreide tandheelkundige zorg voor paarden. Het is namelijk essentieel voor het welzijn en de prestaties van paarden om een gezond gebit te hebben én te houden.

Wat kan onze paardentandarts voor uw paard doen?

Onze paardentandarts voert een breed scala aan taken uit om ervoor te zorgen dat het gebit van uw paard of pony in topconditie blijft. Zo kunt u terecht voor:

Gebitscontrole

Een grondige inspectie van het gebit is de eerste stap om eventuele problemen op te sporen. Onze paardentandarts onderzoekt het gebit en let daarbij op haken, golven, tandbreuken en andere afwijkingen die de mondgezondheid van uw paard kunnen beïnvloeden. Het is aan te raden om eens per jaar zo’n controle uit te laten voeren.

Tandheelkundige behandelingen

Als het nodig is, kan onze paardentandarts natuurlijk ook tandheelkundige ingrepen uitvoeren. Tanden kunnen bijvoorbeeld geslepen worden om haken te verwijderen, maar hij kan ook tandbreuken behandelen. Ook andere gebitsafwijkingen kunnen gecorrigeerd worden om pijn en ongemak te verminderen. Zo wordt de functionaliteit van het gebit hersteld.

Advies en preventie

Naast behandelingen, biedt onze paardentandarts ook waardevol advies over de juiste mondhygiëne en voedingspraktijken voor uw paard. Door preventieve maatregelen te nemen, kunnen veel gebitsproblemen worden voorkomen. En dat komt uiteraard de algehele gezondheid en de prestaties van het paard ten goede!

Waarom het belangrijk is om een paardengebit goed te verzorgen

Een goede mondgezondheid is van vitaal belang voor het welzijn en de prestaties van paarden om verschillende redenen:

Comfort en welzijn

Gebitsproblemen zoals haken, tandbreuken en overgroei kunnen leiden tot pijn en ongemak bij het eten, maar ook tijdens het rijden. Zo kunnen haken zelfs wonden veroorzaken aan de binnenkant van de mond of de tong. Een tandbreuk kan veel tandpijn veroorzaken; zenuwen en bloedvaten kunnen bloot komen te liggen, met alle pijnlijke gevolgen van dien. De paardentandarts kan door vijlen en polijsten scherpe randen weghalen, maar ook tandheelkundige ingrepen uitvoeren om de breuk te herstellen.

Optimale spijsvertering

Een gezond gebit is essentieel voor een efficiënte spijsvertering. Gebitsproblemen kunnen het vermogen van uw paard om voedsel te kauwen en te verteren belemmeren, wat kan leiden tot spijsverteringsproblemen en gewichtsverlies.

Verbeterde prestaties

Een goed onderhouden gebit kan de prestaties van uw paard verbeteren. Door pijn en ongemak te verminderen, kan uw paard zich beter concentreren en efficiënter werken, of het nu gaat om recreatief rijden of om wedstrijdprestaties.

Meer informatie en contact

Het verzorgen van het gebit van uw paard is dus van het grootste belang voor zijn algehele gezondheid, welzijn en prestaties. Onze paardentandarts staat voor u klaar. Bent u paardenbezitter in de omgeving van Tiel, Culemborg, Zaltbommel en Geldermalsen? Of bent u in de buurt met uw paarden en vermoedt u dat uw paard tandproblemen heeft? Neem dan snel contact op met onze dierenkliniek. Maak vandaag nog een afspraak en geef uw paard de zorg die het dier verdient!

Een paard wordt behandeld door de paardentandarts van de Bata4en.
Gebitscontrole door de paardentandarts
Contact via Whatsapp