Skip to content

Gebroken poot en andere botbreuken bij de kat

Helaas zijn gebroken poten, maar ook andere botbreuken niet ongewoon bij katten. De oorzaak ervan is meestal een trauma: een ongeluk, valpartij, bijtincident, verkeersongeval of een andere vorm van letsel. Loopt uw kat symptomen van een botbreuk, zoal pijnreacties, zwellingen of een afwijkende stand van een poot? Dan kan dit wijzen op een gebroken poot of een andere botbreuk zoals een gebroken heup, bekken of zelfs in schedel of wervelkolom. Schakel in dat geval onmiddellijk een dierenarts in voor een grondige evaluatie en behandeling.

Symptomen van een gebroken poot of botbreuk

De symptomen van een gebroken poot of andere botbreuk bij een kat kunnen variëren, afhankelijk van de locatie en de ernst van de breuk. Typische symptomen zijn bijvoorbeeld:

  • Kreupelheid: De kat zal mogelijk niet kunnen lopen of zal mank lopen, afhankelijk van de ernst van de breuk en welke poot is aangetast.
  • Pijnreacties: De kat kan tekenen van pijn vertonen, zoals miauwen, grommen, likken aan de poot, of agressief gedrag bij aanraking van het getroffen gebied.
  • Zwelling en misvorming: Het getroffen gebied kan opgezwollen zijn en een abnormale vorm hebben als gevolg van de breuk.
  • Afwijkende stand: De poot kan er abnormaal uitzien of in een onnatuurlijke positie staan.
  • Niet willen gebruiken van de poot: De kat kan proberen de gebroken poot te ontzien door er niet op te steunen of door hem niet te gebruiken bij dagelijkse activiteiten zoals lopen, rennen of springen.

Handelen bij (een vermoeden van) een botbreuk bij een kat

Bij een vermoeden van een gebroken poot of botbreuk bij je kat, is het belangrijk om onmiddellijk actie te ondernemen. Zorg ervoor dat de kat zich in een veilige omgeving bevindt en probeer hem te kalmeren. Vermijd het manipuleren of bewegen van de poot of het getroffen gebied, en voorkom verdere schade door druk uit te oefenen op eventuele open wonden of bloedingen. Neem vervolgens zo snel mogelijk contact op met ons of met de spoeddienst voor een professionele beoordeling en behandeling.

Wat kunnen wij doen?

Bij de Bata4en kunnen we verschillende diagnostische methodes gebruiken om de gebroken poot of andere botbreuk te beoordelen en te behandelen. Denk bijvoorbeeld aan röntgenfoto’s om de breuk te diagnosticeren en de ernst ervan te beoordelen. Afhankelijk van de locatie en aard van de breuk, kunnen we verschillende behandelingsmogelijkheden aanbevelen, bijvoorbeeld:

  • Immobilisatie met spalken of gips;
  • Chirurgische reductie en fixatie;
  • Pijnmanagement;
  • Postoperatieve zorg om complicaties te minimaliseren en het herstel te bevorderen.

Daarnaast controleren we of uw kat geen andere schade heeft aan belangrijke organen. Het kan namelijk zijn dat er verwondingen zijn die niet direct opvallen, maar wel heel belangrijk zijn om te behandelen. Denk aan longproblemen of een hersenschudding.

Vertrouw op onze ervaren dierenartsen

Bij Dierenkliniek De Bata4en in Haaften geven we uw geliefde huisdier de best mogelijke zorg. Met onze ervaring en expertise in de behandeling van botbreuken bij katten, kunt u erop vertrouwen dat uw dier bij ons in goede handen is. We zien dagelijks veel katten met verschillende gezondheidsproblemen en zijn volledig toegewijd aan het bieden van zorg op maat. Bovendien kunnen we nagenoeg alle benodigde behandelingen in onze eigen kliniek uitvoeren.

Schakel onmiddellijk een dierenarts in bij een vermoeden van een botbreuk bij uw kat!

Als u vermoedt dat uw kat een gebroken poot of andere botbreuk heeft, aarzel dan niet om contact op te nemen met Dierenkliniek De Bata4en. Onze deskundige dierenartsen staan klaar om uw kat de best mogelijke zorg te bieden en te helpen bij het herstelproces. Neem vandaag nog contact met ons op voor een afspraak!

Contact via Whatsapp