Skip to content

Heupdysplasie bij katten

Heupdysplasie (HD) komt minder vaak voor bij katten dan bij honden, maar het kan nog steeds voorkomen. Als uw kat wat stijf is en minder actief, zou het kunnen dat er sprake is van heupdysplasie. Het is van belang om alert te zijn op de symptomen van HD, want als er niets wordt gedaan, kan de aandoening leiden van kwaad tot erger. HD is niet volledig te genezen. Gelukkig zijn er verschillende behandelingen mogelijk om de symptomen te verlichten, de progressie van de aandoening te vertragen en de kwaliteit van leven van het dier te verbeteren.

Symptomen van HD bij katten

 • Moeite met springen: katten met heupdysplasie kunnen moete hebben met het uitvoeren van hun normale sprongen, zoals het springen op meubels of op een vensterbank.
 • Beperkte activiteit: Ze kunnen minder actief zijn dan normaal en vermijden om te rennen, te springen of te spelen.
 • Onwil om te springen: Als katten met HD pijn of ongemak ervaren bij het bewegen van hun heupen, kunnen ze ook weigeren om te springen of te klimmen.
 • Stijfheid: Net als bij honden kunnen katten stijfheid vertonen, vooral na periodes van rust of inactiviteit. Ook kan het zijn dat de kat door de stijfheid minder goed de vacht verzorgt.
 • Moeite met opstaan of liggen: Katten kunnen moeite hebben met opstaan vanuit een liggende positie of kunnen een langzame, onhandige beweging laten zien bij het opstaan.
 • Pijnreacties: Katten met heupdysplasie kunnen tekenen van pijn vertonen wanneer hun heupen worden aangeraakt of tijdens bepaalde bewegingen.
 • Prikkelbaar: Door de pijn kan de kat soms agressief gedrag vertonen naar mensen en andere katten
 • Naast de kattenbak plassen: Dit is geen typisch symptoom van HD bij katten, maar het is wel afwijkend gedrag dat kan wijzen op gezondheidsproblemen.

Heupdysplasie bij raskatten

Bij raskatten komt heupdysplasie vaker voor dan bij kassen die niet zuiver zijn van ras. De Maine Coon heeft ongeveer 20% kans om HD te ontwikkelen, maar ook andere raskatten zien we regelmatig in onze praktijk.

Wat kunnen we doen om HD bij uw kat vast te stellen

We maken eerst röntgenfoto’s in onze praktijk en daarnaast voeren we een orthopedisch onderzoek uit. Daarbij zal de orthopeed de heup in verschillende richtingen bewegen. In het geval van HD kan het strekken van de heupen bij katten pijnlijk zijn. Daarnaast zal op de foto’s te zien zijn dat de heupkop niet goed in de heupkom zit.

Behandeling van heupdysplasie bij katten

Is er heupdysplasie en/of artrose vastgesteld, dan kunnen we bij de Bata4en verschillende behandelingsmogelijkheden aanbieden. Welke behandeling past, hangt af van de ernst van de aandoening. Enkele behandelings- en managementopties voor HD bij katten kunnen zijn:

 • Pijnmanagement: We kunnen pijnmedicatie (doorgaans NSAID’s) voorschrijven. Dat zorgt er vaak al voor dat de kat weer wat actiever wordt. In veel gevallen zijn de medicijnen voor langere tijd nodig, soms zelfs levenslang.
 • Aanpassen van de omgeving: Door de omgeving aan te passen, kan de kat vaak toch nog goed uit de voeten. Denk bijvoorbeeld aan een extra krukje om op de vensterbank te komen, of een horizontale krabpaal op de grond. Speeltjes helpen ook om de kat zo actief mogelijk te houden.
 • Gewichtscontrole: Overgewicht kan de symptomen van HD vereergeren omdat het extra druk uitoefent op de heupgewrichten. We kunnen een dieetplan maken zodat een gezond gewicht wordt bereikt of behouden.
 • Voedingssupplementen: Supplementen zoals glucosamine en chondroïtinesulfaat kunnen worden gebruikt om de gezondheid van het kraakbeen te ondersteunen en de symptomen van HD te verminderen.
 • Fysiotherapie en revalidatie: soms kan fysiotherapie helpen om de spierkracht en mobiliteit rond de heupgewrichten te verbeteren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan specifieke oefeningen, massage en warmtetherapie.
 • Chirurgie: Wanneer de artrose in de heupen zeer ernstig is, kunt u overwegen om een femurkophalsresectie uit te laten voeren. Daardoor is er geen direct contact meer tussen de botten, waardoor de kat geen pijn meer ervaart. Deze operatie kunnen wij in onze eigen kliniek uitvoeren. Ook een heupprothese is eventueel mogelijk.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over heupdysplasie (HD) bij katten? Wilt u graag laten vaststellen of uw kat last heeft van HD en uw dier hiervoor eventueel laten behandelen? Bij Dierenkliniek de Bata4en kunnen we alle behandelingen en ingrepen zelf uitvoeren. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of om een afspraak te maken. Ons orthopedisch team staat voor u klaar!

Contact via Whatsapp