Skip to content

Praktijk

De praktijk

 

Hoe het begon


Aan de Enggraaf 22 in Haaften vindt u dierenkliniek de Bata4en. In 2003 zijn dierenartsen Leo en Marieke van Merwijk hier een praktijk aan huis begonnen, met als doel hoogwaardige en persoonlijke diergeneeskundige zorg te verlenen. In de loop der jaren is de praktijk uitgegroeid tot een begrip in de omgeving! 

Door de groei werd het tijd voor uitbreiding en is in 2013 het huidige pand gebouwd om klaar te zijn voor de toekomst. Binnen de praktijk behandelen wij voornamelijk huisdieren, maar alles dat door de voordeur past is welkom. Daarnaast rijden wij ook regelmatig uit om aan huis zorg te verlenen, waardoor we ook kleine herkauwers, alpaca’s en paarden tot onze patiënten mogen rekenen. 

De praktijk nu

In de loop der jaren en door het vertrouwen van onze patiënten en eigenaren is ons team flink uitgebreid. Zo bestaat het team uit 5 dierenartsen die zich met hart en ziel inzetten voor uw huisdier, met elk hun eigen specialisme en interessegebied. Hierdoor kunnen we een scala aan zorg bieden, van specialistische tandheelkundige behandelingen als orthopedische ingrepen. Maar ook buiten de operatieruimte voorzien we van alle gemakken, zo hebben we een röntgenruimte waar we een foto kunnen schieten van elk dier dat op tafel past en een luxe dentale röntgenbuis voor foto’s van het gebit. Ons eigen laboratorium geeft de mogelijkheid om vaak dezelfde dag nog de uitslag te kunnen delen van bloed-/urine-/ of mestonderzoek. Onze gediplomeerde paraveterinairen zijn hierin een onmisbaar onderdeel!

 

Nieuwsgierig? We nemen je graag mee voor een korte rondleiding:

 

  • Wachtkamer en spreekkamers

Via de voordeur komt u binnen bij onze wachtkamer waar achter de balie een van onze paraveterinaire toppers u aanmeldt. Er is genoeg ruimte om uw kat op afstand te houden van de honden en angstige dieren kunnen voldoende ruimte nemen van anderen. Een bezoekje aan de dierenarts vinden de meesten al spannend genoeg!

 

De praktijk heeft twee spreekkamers, zo kunnen we bij topdrukte met twee dierenartsen tegelijk alle zieke patiëntjes zien.

 

  • Achter de klapdeuren, neem een kijkje “in de keuken”!
    • Direct rechts achter de klapdeuren vinden we de röntgenruimte. Hierin staat een vaste, digitale, dentale röntgenbuis waarmee we gelijk foto’s kunnen schieten tijdens een gebitsbehandeling die rechtstreeks ontwikkeld worden op het scherm. Veel gebitsproblemen zijn vanaf de buitenkant namelijk helemaal niet te zien! 

Daarnaast hebben we een röntgentafel waar we foto’s kunnen schieten van vergelijkbare kwaliteit als in een mensen ziekenhuis. Deze foto’s worden digitaal ontwikkeld en kunnen we ook doorsturen bij een eventuele verwijzing. Onze dierenartsen zijn ook bekwaam in het maken van (officiële) HD en ED foto’s van bijvoorbeeld dieren die getest moeten worden voor de fok!

  • Direct links achter de klapdeuren vinden we een ruimte waar vrijwel nooit een eigenaar komt. Hier bevinden zich onze operatieruimtes, voorzien van een overdruksysteem. Hierdoor kunnen we onder volledige steriliteit opereren.

De operatiekamer (OK), voorbereidingsruimte en opname zijn met schuifdeuren van elkaar gescheiden; zo kunnen we efficiënt uw dier tussen de verschillende ruimtes verplaatsen en voorkomen we inloop tijdens een operatie.

Onze OK is voorzien van warmte-elementen op tafel en een uitgebreid monitoringssysteem, waarmee we alle vitale functies van uw dier kunnen monitoren tijdens de narcose. Daarnaast is dit apparaat ook voor het toedienen van gasnarcose voor een veilige operatie en kunnen we de toegediende lucht verwarmen, om afkoeling tijdens een operatie te voorkomen!

Een schuifdeur verder, in de voorbereiding, is ook onze “vuile” OK. Hier worden patiënten voorbereid voor een operatie, ze krijgen een infuus geplaatst zodat we rechtstreeks in het bloedvat een lagere dosering narcose kunnen geven. Zodra ze in slaap vallen wordt er snel gewerkt: we plaatsen een trachea-tube om een veilige ademweg te behouden en zalven de oogjes tegen uitdrogen. De te opereren plek wordt geschoren en gereinigd om zoveel mogelijk vuil uit de OK te houden.

Nog een schuifdeur verder, tegenover onze kantine, zit de opname en uitslaapkamer. Hier verblijven al onze patiënten voor en na een operatie, maar ook zieke patiënten die wat langere zorg nodig hebben kunnen we hier een fijn plekje geven. We hebben, gescheiden door een muurtje, een aparte kattenopname zodat de katten uit het zicht van honden zitten. Ook staat er een Relaxopet aan met white noise, om alle mogelijke stress te minimaliseren. Een van onze paraveterinairen houdt gedurende de dag de opname patiëntjes in de gaten, controleert regelmatig hoe de patiënten het doen en geeft eventuele medicatie. Natuurlijk ontbreekt het hier niet aan de nodige TLC, al onze collega’s zijn gek op het knuffelen met onze patiëntjes!

  • Aan de overkant van de gang van de opname zit onze kantine, praktisch ingedeeld zodat we zelfs tijdens onze pauze de opname patiënten in de gaten kunnen houden. De deur zit regelmatig dicht, omdat we hier onze eigen honden ook soms mee hebben! Er gaat toch niets boven een praktijkhond! 😉 
  • Op de terugweg naar de balie vinden we dan halverwege de gang nog ons laboratorium, dat voorzien is van alle gemakken om veel diagnostiek direct te kunnen uitvoeren. Hier kunnen we mestonderzoek uitvoeren (van alle diersoorten, voor het bepalen van de noodzaak van ontworming), maar ook urine-onderzoek, bloedonderzoek of microscopisch onderzoek naar cellen of parasieten. Van de onderzoeken die we in huis kunnen doen, hebben we vaak dezelfde dag nog een uitslag! Daarnaast kunnen we monsters voor verder of meer uitgebreid onderzoek ook doorsturen naar een extern laboratorium waar we mee samenwerken. 

 

Zoals je kunt lezen is onze kliniek een vrijwel volwaardig diergeneeskundig centrum, waar we u met uw dieren van de beste zorg kunnen voorzien. Zowel de routine-matige diergeneeskunde als specialistische handelingen voeren we met liefde voor u uit, en dat alles voor een Bata4en prijs!

Contact via Whatsapp