Waarom jaarlijkse controles zo belangrijk zijn?

DE JAARLIJKSE APK

Elk jaar maken we voor uw huisdier een afspraak voor de jaarlijkse inenting, maar wist u dat de jaarlijkse controle (de APK, Algemene Pootjes Keuring) minstens zo belangrijk is?

Ze kunnen immers niet praten. Een huisdier vertelt het ons niet als ze ergens pijn hebben of zich niet lekker of fit voelen.

Eventuele gezondheidsproblemen op tijd vaststellen

Door tijdens de jaarlijkse controle uw huisdier te onderzoeken en een aantal dingen met u door te spreken, kunnen er vroegtijdig gezondheidsproblemen worden vastgesteld. Denk bijv. aan ouderdomsdiabetes, verminderde nierfunctie en gewrichtsklachten. Maar ook bijvoorbeeld een vies gebit wat juist voor extra lichamelijke klachten kan zorgen.

Waar letten we op bij de jaarlijkse controle?

  • Algemeen onderzoek: We doen een algemeen lichamelijk onderzoek, inclusief de vacht, huid, ogen, oren, neus en mond.
  • Gewicht en lichaamsconditie: We controleren het gewicht van uw huisdier en vergelijken dat ook met eerdere bezoeken. Daarnaast kijken we naar de lichaamsconditie om ervoor te zorgen dat het dier een gezond gewicht behoudt.
  • Tandheelkundige controle: we checken de mond en de tanden van uw huisdier op tandsteen, tandvleesproblemen en andere gebitsproblemen.
  • Parasietencontrole: we controleren zowel op externe (vlooien, teken) als interne parasieten (wormen). Als het nodig is, kunnen we preventieve behandelingen voorschrijven.
  • Bloedonderzoek, labtests: Soms, afhankelijk van de leeftijd en de gezondheid van uw dier, kunnen we bloedonderzoek of andere laboratoriumtests aanbevelen.
  • Gedragsproblemen: Zijn er gedragsproblemen? Ook die kunt u met ons bespreken.

Advies bij de jaarlijkse controle

We kunnen u tijdens de controle gelijk adviseren over voeding en het preventief behandelen van bijvoorbeeld wormen, vlooien en teken.

Voor meer informatie en/of vragen over de gezondheid van uw kat, neem gerust contact met ons op! Of maak nu online een afspraak (de online agenda is tot de 1e week van september niet te gebruiken ivm onze vakantieperiode.).