Skip to content

Gebitsverzorging paarden en pony’s

Bij Dierenkliniek de Bata4en in Haaften, midden in de Betuwe, kunt u met uw paard bij de paardentandarts terecht wanneer er problemen zijn met het gebit. Dat geldt ook voor preventieve controles, die wij van harte aanbevelen om grotere problemen te voorkomen. Maar daarnaast geven we u ook graag wat tips en adviezen voor de gebitsverzorging bij paarden en pony’s. Tenslotte is voorkomen nog altijd beter dan genezen!

Goede gebitsverzorging begint met een uitgebalanceerd dieet

Zorg ervoor dat het dieet van uw paard of pony evenwichtig is en voldoende ruwvoer bevat, zoals hooi of gras. Ruwvoer helpt bij het natuurlijke slijtageproces van de tanden en ondersteunt een gezond gebit. Beperk tegelijkertijd de hoeveelheid zoet voer en lekkernijen die uw paard krijgt. Suikerhoudend voer kan tandbederf bevorderen en andere gebitsproblemen veroorzaken. Natuurlijk kan een suikerklontje, een appel, een suikerbiet of een paardensnoepje op zijn tijd heus geen kwaad, maar geef ze vanwege het suikergehalte met mate.

Goede mondhygiëne

Controleer regelmatig de mond van uw paard op tekenen van gebitsproblemen. Let op of uw paard ongemak ervaart tijdens het eten, of hij kwijlt en of hij moeite heeft met kauwen. Ook een slechte adem of gedragsveranderingen kunnen wijzen op gebitsproblemen. Vermoed u problemen met de mondgezondheid van uw paard? Schakel dan zo snel mogelijk hulp in of vraag om advies bij onze paardentandarts!

Tandheelkundige supplementen

Tandheelkundige supplementen, zoals likstenen, tandheelkundige kauwspeeltjes en tandheelkundige sprays of supplementen in poedervorm. Overleg wel altijd voordat u deze supplementen gaat gebruiken. Het is belangrijk dat ze in niet onnodig, en in de juiste doseringen worden toegediend. Ze kunnen namelijk een waardevolle aanvulling zijn op de mondgezondheidsroutine van het paard, maar ze moeten altijd worden gebruikt als onderdeel van een algeheel gebitsverzorgingsprogramma.

Kauwspeelgoed ter ondersteuning van de gebitsverzorging

Hooiballen of speciaal ontworpen speelgoed kunnen helpen om kauwbewegingen te stimuleren. Daardoor wordt de natuurlijke slijtage van de tanden bevorderen.

Voorkom stalondeugden

Kribbebijten, houtkauwen en stalbijten: het zijn slechte gewoontes die schadelijk kunnen zijn voor het gebit van uw paard en tandproblemen kunnen veroorzaken. Het is daarom belangrijk om dit soort “stalondeugden” te voorkomen. Vaak ontstaat dit soort probleemgedrag door stress, veroorzaakt door bijvoorbeeld overbezetting, onregelmatige voertijden of gebrek aan beweging. Door voor afleiding in de stal te zorgen, bijvoorbeeld met speelgoed, kunt u verveling en stress verminderen. Kribbebeschermers of anti-bijtmateriaal op de randen van voerbakken voorkomen dat het paard grip krijgt om te bijten. Natuurlijk kunt u altijd bij onze paardentandarts terecht voor advies!

Regelmatige tandheelkundige controles

Plan regelmatig tandheelkundige controles in bij de paardentandarts, bij voorkeur minimaal één keer per jaar. Deze controles helpen bij het opsporen van eventuele gebitsproblemen voordat ze ernstig worden en uit de hand lopen.

Neem contact op voor advies rondom gebitsverzorging

Vermoed u dat uw paard last heeft van gebitsproblemen, aarzel dan niet en neem meteen contact op met onze dierenkliniek. Ons team staat klaar om u advies te geven, of plan een consult in met onze paardentandarts. Dierenkliniek de Bata4en: voor alles rondom de gebitsverzorging van uw paarden of pony’s!

Contact via Whatsapp