Skip to content

Paarden en pony’s

Uw dierenarts voor paarden en pony’s

Voor de zorg van uw geliefde paarden en pony’s bent u bij de dierenartsen van Bata4en aan het juiste adres! Omdat wij gevestigd zijn in het ruimtelijke rivierengebied in Gelderland, zal het niemand verbazen dat pony’s en paarden een aanzienlijk deel van ons dierenbestand vormen. Paarden kunnen ook behoorlijk oud worden: 25 tot 30 jaar is geen uitzondering. Kleinere pony’s, zoals shetlanders, kunnen zelf wel 40 jaar oud worden!

Aandacht voor uw paarden en pony’s

Paarden- en ponybezitters weten als geen ander dat deze nobele dieren veel aandacht en zorg nodig hebben. Paarden zijn immers heel sociaal en, waneer ze de juiste aandacht krijgen, erg op “hun mens” gesteld. Maar dat is niet de enige reden dat ze veel aandacht nodig hebben. Paarden en pony’s zijn namelijk van nature vluchtdieren. Dat betekent dat een paard of pony bij bijvoorbeeld ziekte zijn zwakheden zal trachten te verbergen. Wanneer er een intensieve band is tussen het dier en het baasje, zijn wij vooral bij paarden gelukkig dat eventueel afwijkend gedrag toch al in een vroeg stadium wordt onderkend.

Deze nobele rijdieren behoren tot de grootste “gezelschapsdieren” van Nederland. Het zijn dan ook één van de weinige dieren die onze dierenartsen op locatie bezoeken.

Onze dierenarts zorg voor paarden en pony’s

Bij Bata4en hebben onze dierenartsen alle kennis in huis om de paarden en pony’s in ons dierenbestand goed te kunnen helpen. Wij staan voor u klaar met raad en daad bij onder andere:

  • Algemene gezondheidscontroles
  • Gebitsverzorging
  • ontwormen en andere parasietenbestrijding
  • vaccinaties
  • hoef- en beengebreken
  • koliek
  • schimmel infecties
  • luchtwegproblemen (chronisch hoesten)

Ontwormen

Alvorens wij overgaan tot een recept voor het ontwormen van uw paard of pony, zal de dierenarts eerst een mestonderzoek moeten verrichten. Mestonderzoek is nodig om te bepalen of er überhaupt tot een ontwormingskuur overgegaan moet worden.

Aan de hand van de aangeleverde mest kan de dierenarts namelijk vaststellen of een paard is geïnfecteerd is met wormen en welke wormsoort het betreft. Ook de leefomstandigheden van een paard/ pony spelen een rol bij het wel of niet overgaan tot het geven van een wormenkuur.

Spoedzorg bij een koliek

Ook voor spoedzorg voor uw paard kunt u terecht bij Dierenkliniek De Bata4en. Een koliek is één van de meest voorkomende spoedeisende situaties bij paarden. Het is eigenlijk een verzamelnaam voor maag-darmproblemen bij paarden, waaronder een gaskoliek, krampkoliek, impactionkoliek en een torsiekoliek (een draaiing van de darm). Een kolie kan variërenvan mild tot levensbedreigend, maar vereist altijd de onmiddelijke aandacht van een dierenarts.

Paarden kunnen ook symptomen vertonen die lijken op een koliek, maar niet gerelateerd zijn aan maag-darmproblemen. Deze symptomen kunnen worden veroorzaakt door andere oorzaken, zoals urinewegobstructie, abdominale hernia’s en baarmoederproblemen. Twijfelt u in elk geval niet wanneer uw paard of pony symptomen vertoont en neem onmiddelijk contact op met ons.

Meer informatie

Onze zorg voor paarden is uitgebreid en u kunt voor alle gezondheidsproblemen en controles bij de dierenartsen van De Bata4en terecht. Heeft u vragen of wilt u een afspraak inplannen? Neem gerust contact met ons op!

Paarden en pony's | Bata4en uw dierenarts | Haaften en Ophemert
Dierenarts voor paarden voert een gebitscontrole uit.
Contact via Whatsapp