Skip to content

Rugklachten bij honden: wat u moet weten

Rugklachten bij honden kunnen uw trouwe viervoeter flink dwarszitten. Als baasje wilt u natuurlijk het beste voor uw hond, maar het kan lastig zijn om te begrijpen wat er precies mis is wanneer uw hond rugklachten heeft. Op deze pagina nemen we u mee in de wereld van rugproblemen bij honden, wat de oorzaken kunnen zijn, hoe ze te herkennen zijn, en welke behandelingen mogelijk zijn. Zo bent u goed voorbereid en weet u wanneer het tijd is om een afspraak te maken bij onze dierenkliniek in Haaften.

Wat zijn rugklachten bij honden?

Rugklachten bij honden kunnen variëren van milde ongemakken tot ernstige pijn en bewegingsproblemen. Deze klachten kunnen veroorzaakt worden door verschillende aandoeningen, zoals:

 • Hernia
  Dit is een aandoening waarbij de tussenwervelschijf uit zijn normale positie schuift en tegen het ruggenmerg of de zenuwen drukt. Dit kan pijn zwakte of zelfs verlamming veroorzaken.
 • Spondylose
  Een degeneratieve aandoening waarbij er botwoekeringen (osteofyten) ontstaan op de wervels. Dit kan leiden tot stijfheid en pijn, vooral bij oudere honden.
 • Artritis
  Ontsteking van de gewrichten die ook de ruggenwervels kan aantasten, wat leidt tot pijn en verminderde mobiliteit.
 • Artrose
  Degeneratie van het kraakbeen in de gewrichten van de wervelkolom, wat pijn en verminderde mobiliteit kan veroorzaken.
 • Spierproblemen
  Verrekking of scheuring van de rugspieren kan acute pijn en ongemak veroorzaken.
 • Trauma
  Ongevallen of valpartijen kunnen leiden tot rugletsels zoals fracturen of verplaatste wervels.

Hoe herkent u rugklachten bij uw hond?

Honden kunnen helaas niet vertellen dat ze pijn hebben, maar ze laten het vaak wel op andere manieren merken. Let op de volgende symptomen:

 • Moeite met opstaan of liggen
 • Kreupelheid of stijfheid
 • Verminderde activiteit en speelgedrag
 • Gevoeligheid bij aanraking van de rug
 • Verlies van controle over de achterpoten
 • Ongewone houding, zoals een gebogen rug

Als u een of meer van deze symptomen opmerkt, is het belangrijk om niet te wachten maar snel contact op te nemen met een dierenarts.

Oorzaken van rugklachten

De oorzaken van rugklachten bij honden zijn divers. Leeftijd speelt vaak een rol; oudere honden zijn vatbaarder voor degeneratieve aandoeningen zoals spondylose, artrose en artritis. Maar ook jonge honden kunnen problemen krijgen door erfelijke aandoeningen of trauma.

Bepaalde rassen zijn ook gevoeliger voor rugklachten. Bijvoorbeeld, teckels en Franse bulldogs hebben een hoger risico op het ontwikkelen van een hernia door hun lange rug en korte poten.

Behandeling van rugklachten

De behandeling van rugklachten bij honden varieert afhankelijk van de diagnose. Bij Bata4en hebben we de expertise en d faciliteiten om uw hond optimaal te behandelen. Mogelijke behandelingen zijn:

 • Medicatie
  Pijnstillers en ontstekingsremmers kunnen helpen om de pijn en ontsteking te verminderen.
 • Fysiotherapie
  Specifieke oefeningen en therapieën kunnen de mobiliteit verbeteren en de rugspieren versterken.
 • Chirurgie
  In ernstige gevallen kan een operatie noodzakelijk zijn, bijvoorbeeld om een hernia te corrigeren of beschadigde wervels te stabiliseren.
 • Röntgenfoto’s en scans
  Om een juiste diagnose te stellen, kunnen we röntgenfoto’s maken en andere beeldvormende technieken gebruiken om de oorzaak van de rugklachten te achterhalen.

Wat kan de dierenarts voor uw hond doen?

Bij rugklachten is een nauwkeurige diagnose cruciaal. De dierenartsen bij dierenkliniek De Bata4en zullen uw hond grondig onderzoeken en, indien nodig, beeldvormend onderzoek uitvoeren. We stellen een behandelplan op dat is afgestemd op de specifieke behoeften van uw hond. Van medicatie en fysiotherapie tot chirurgie, wij hebben alles in huis om uw hond de beste zorg te bieden.

Zoek op tijd hulp!

Het is belangrijk om rugklachten bij honden serieus te nemen en tijdig hulp te zoeken. Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken. Neem dan gerust contact op met ons team. We staan altijd klaar om u te helpen!

Contact via Whatsapp