Skip to content

Artrose bij katten: wat u moet weten

Wat is artrose bij katten?

Artrose, oftewel osteoartritis, komt met name bij oudere katten vrij veel voor. Het is een degeneratieve gewrichtsaandoening die leidt tot de geleidelijke afbraak van het kraakbeen in de gewrichten. Pijn, stijfheid en verminderde beweeglijkheid zijn het gevolg. Helaas wordt artrose bij katten vaak over het hoofd gezien, maar het kan hun levenskwaliteit wel degelijk aanzienlijk beïnvloeden.

Hoe ontstaat artrose bij katten?

Artrose kan ontstaan door verschillende factoren:

 • Leeftijd
  Hoe ouder katten worden, hoe meer de kans op slijtage van het gewrichtskraakbeen toeneemt. Dat kan lijden tot artrose.
 • Genetische aanleg
  Bepaalde rassen, zoals Maine Coons en Siamezen, zijn gevoeliger voor gewrichtsproblemen en hebben een hoger risico op het ontwikkelen van artrose.
 • Gewrichtsafwijkingen
  Aangeboren afwijkingen zoals heupdysplasie kunnen de ontwikkeling van artrose versnellen.
 • Verwondingen
  Eerdere trauma’s aan gewrichten, bijvoorbeeld botbreuken of ligamentblessures, kunnen ook bijdragen aan de ontwikkeling van artrose.
 • Overgewicht
  Extra lichaamsgewicht legt meer druk op de gewrichten. Dat kan bijdragen aan de afbraak van kraakbeen en het ontstaan van artrose.

Herkenning van artrose bij katten

Het herkennen van artrose bij katten kan uitdagend zijn omdat ze vaak hun pijn verbergen en subtiele veranderingen in gedrag vertonen. Let op de volgende tekenen bij uw kat:

 • Minder actieve speelgewoonten
 • Moeite met springen of klimmen
 • Stijfheid, vooral na rustperiodes
 • Veranderd looppatroon of lichte kreupelheid
 • Vermijden van aanrakingen of aanrakingen aan gewrichten
 • Terugtrekken of verbergen
 • Problemen met het kattenbakgebruik, vooral als deze een hoge instap heeft
 • Slechte vachtverzorging door verminderde flexibiliteit

Als u een of meer van deze tekenen opmerkt, is het belangrijk om een afspraak te maken bij de dierenarts voor een grondige evaluatie.

Mogelijke behandelingen voor artrose bij katten

Helaas is artrose niet volledig te genezen. Wel zijn er diverse behandelingen mogelijk die de symptomen kunnen  verlichten en de kwaliteit van leven van uw kat kunnen verbeteren:

 • Medicatie
  Ontstekingsremmers en pijnstillers kunnen de pijn en ontsteking verminderen. Het is cruciaal om de juiste dosering te gebruiken, aangezien katten gevoelig zijn voor bepaalde medicijnen.
 • Voedingssupplementen
  Supplementen zoals glucosamine en chondroïtine kunnen bijdragen aan de gezondheid van het gewrichtskraakbeen.
 • Omgevingsaanpassingen
  Maak het uw kat gemakkelijk door toegang te bieden tot favoriete rustplaatsen en kattenbakken zonder te hoeven springen of klimmen. Gebruik zachte bedden en ramps of trappen waar nodig.
 • Dieet en gewichtsbeheersing
  Door een gezond gewicht te handhaven, worden de gewrichten minder belast. Dit kan de symptomen van artrose verminderen.
 • Fysiotherapie
  Hoewel het bij katten minder gebruikelijk is dan bij honden, kan fysiotherapie nuttig zijn. Dit kan zachte massages, stretchoefeningen en bewegingstherapieën omvatten die speciaal zijn ontworpen om de mobiliteit te verbeteren zonder de kat te overbelasten. De meeste oefeningen zullen echter passief zijn, waarbij de therapeut de bewegingen uitvoert terwijl de kat ontspannen is.

De gevolgen van onbehandelde artrose bij katten

Wanneer artrose bij katten niet wordt behandeld, kunnen de gevolgen ernstig zijn voor hun gezondheid en welzijn. De pijn en stijfheid kunnen verergeren, wat leidt tot verminderd vermogen om te bewegen en deel te nemen aan dagelijkse activiteiten. Dit kan resulteren in een lagere levenskwaliteit, depressie en zelfs gedragsproblemen. Vroege diagnose en behandeling zijn dan ook essentieel om de voortgang van de ziekte te vertragen en uw kat een comfortabeler leven te bieden.

Meer informatie en contact

Onze kliniek is uitgerust met geavanceerde technologie en onze ervaren dierenartsen zijn gespecialiseerd in de behandeling van artrose bij katten. We bieden een uitgebreide reeks behandelingen, van medicatie en voedingssupplementen tot gespecialiseerde fysiotherapie en aangepaste leefomgevingen. We stellen een behandelplan samen dat specifiek is afgestemd op de behoeften van uw kat, zodat we optimale zorg kunnen bieden.

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact met ons op via e-mail op info@bata4en.nl of telefonisch op 0418 – 591302. Ons team staat klaar om u en uw kat te helpen!

Contact via Whatsapp