Skip to content

Sterilisatie van de poes

Wanneer u de poes niet wilt gebruiken voor de fok, raden wij aan om haar te laten steriliseren. Dat kan vanaf de leeftijd van zes tot negen maanden. Zo voorkomt u niet alleen ongewenste dracht, maar ook baarmoeder problemen, cyste vormingen en tumoren in het melkklierpakket.

Voor de ingreep wordt een stukje van de buik kaalgeschoren. Via een kleine snede worden de eierstokken verwijderd. De baarmoeder wordt niet standaard mee verwijderd, maar wanneer deze afwijkend oogt zal ook deze worden verwijderd. Voor de ingreep moet de poes onder algehele narcose.

Narcose brengt altijd risico met zich mee, maar wij proberen dit risico zo klein mogelijk te houden. Voor informatie of een afspraak kunt u altijd even contact met ons opnemen.

Zie verder onze blog >.

Sterilisatie of abortus

Vaak komt een poes binnen voor sterilisatie met de mededeling: “Ze is wel krols geweest enige tijd geleden.” Op de vraag of de poes ook drachtig kan zijn wordt vaak ontkennend of onwetend gereageerd.

Als bij sterilisatie blijkt dat de poes drachtig is en de kittens heel klein zijn vind ik het niet zo erg, maar als ze ver gevorderd zijn in de dracht dan heb ik er toch meer moeite mee om de baarmoeder inclusief kittens te verwijderen. Maar je staat niet voor een dilemma. Als je hier A gezegd hebt, moet je ook B zeggen, want je kan niet meer terug op dat moment. Maar gevoelsmatig zeg ik: “Nee!”

Dus lieve eigenaren: graag tijdig steriliseren (dus voor de eerste krolsheid als u geen kittens wil)! Dit is beter voor de moederpoes, de niet geboren kittens en voor de gemoedsrust van ondergetekende.

Contact via Whatsapp