Skip to content

Elleboogdysplasie bij huisdieren

Elleboogdysplasie is een orthopedische aandoening die vaak voorkomt bij honden en veel minder vaak bij katten. Het is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen die het ellebooggewricht aantasten en tot gewrichtsproblemen en kreupelheid kunnen leiden. Bij Dierenkliniek de Bata4en kunnen we elleboogdysplasie bij uw hond of kat vaststellen. Daarnaast zijn er verschillende behandelingen mogelijk, van pijnbestrijding tot een chirurgische ingreep.

Welke aandoeningen vallen onder elleboogdysplasie?

Elleboogdysplasie kan worden veroorzaakt door genetische factoren, maar ook door een te snelle groei, overbelasting van het gewricht, voeding en andere omgevingsfactoren. Er zijn vier verschillende aandoeningen die vallen onder de noemer elleboogdysplasie:

  • Los Processus Coronoideus (LPC): Dit is een aandoening waarbij een deel van het bot in het ellebooggewricht (de Processus coronoideus) losraakt of versplintert. Dit kan leiden tot pijn, ontsteking en kreupelheid. De meest gevoelige hondenrassen voor deze aandoening zijn Labrador en Golden Retrievers, Berner Sennenhonden, Duitse Herders en Rottweilers. De klachten beginnen vaak al jong (rond de zes maanden).
  • Los Processus Anconeus (LPA): Ook hierbij gaat het om een stukje bot dat van de ellepijp is afgebroken. Het is een uitpuiling van de ellepijp dat scharniert op het opperarmbeen in de middengleuf. Door groeistoornissen of trauma kan de uitpuiling afbreken, wat zorgt voor pijn en uiteindelijk tot slijtage en de vorming van nieuw bot. Komt relatief vaker voor bij de Basset, de Duitse Herder en de Duitse dog.
  • Osteochondrosis Dessecans (OCD): Bij OCD vormen zich abnormale kraakbeen- en botfragmenten in het ellebooggewricht, wat kan leiden tot pijn, zwelling en bewegingsbeperkingen. Het kraakbeen groeit namelijk niet goed en wordt te dik, kan niet alle voeding opnemen en kan uiteindelijk loslaten. Het komt vooral voor bij jonge honden van tussen de 4 en 10 maanden oud.
  • Elleboogincongruentie: Hierbij passen de botstructuren van het ellebooggewricht niet goed op elkaar of ze zijn niet correct uitgelijnd. Dat kan leiden tot abnormale slijtage, instabiliteit en gewrichtsproblemen.  De hond kan hierdoor mank of kreupel worden, maar het kan ook de aandoeningen LPC en LPA veroorzaken, die eveneens onder elleboogdysplasie vallen.

Vaststelling en behandeling van elleboogdysplasie

Bij Dierenkliniek De Bata4en kunnen we vaststellen of uw hond last heeft van één of meerdere aandoeningen die onder elleboogdysplasie vallen. Daarnaast zijn verschillende behandel- of beheersingsmethodes mogelijk. Eerst zullen we een lichamelijk onderzoek doen en meestal ook röntgenfoto’s maken. Soms gebruiken we andere methodes om de aandoening vast te stellen, zoals een CT-scan, een artroscopie of een bloedonderzoek. Vervolgens stellen we de diagnose en maken we een behandelplan. Dat kan bestaan uit:

  • Medicatie: ontstekingsremmende medicijnen en pijnstillers kunnen worden voorgeschreven om pijn en ontsteking in het ellebooggewricht te verminderen.
  • Gewichtsbeheersing: Overgewicht kan de symptomen van elleboogdysplasie verergeren, dus een gezond dieet en gewichtsbeheersing kunnen helpen om de belasting van het gewricht te verminderen.
  • Fysiotherapie: Onze fysiotherapeut kan ervoor zorgen dat de spierkracht en de mobiliteit verbetert, de stabiliteit van het gewricht wordt bevorderd, en dat de pijn minder wordt.
  • Voedingssupplementen? De gezondheid van het kraakbeen kan worden ondersteund met supplementen als glucosamine en chondroïtinesulfaat. Daardoor verminderen de symptomen van elleboogdysplasie.
  • Chirurgie: In sommige ernstige gevallen kunnen we chirurgie overwegen om de aandoening te corrigeren of te verlichten. Bij OCD kunnen we bijvoorbeeld losse fragmenten verwijderen, maar u kunt ook denken aan het stabiliseren van het gewricht, het corrigeren van incongruentie of het vervangen van beschadigd kraakbeen. Ook een elleboogprothese is mogelijk.

Meer informatie

Wilt u meer weten over elleboogdysplasie bij huisdieren? Vermoedt u dat uw dier hier last van heeft en wilt u hem of haar laten onderzoeken en/of laten behandelen? Neem dan gerust contact op met De Bata4en voor een afspraak. We kunnen alle onderzoeken en behandelingen in onze eigen kliniek uitvoeren. Twijfel niet en bel ons vandaag nog even op!

Contact via Whatsapp