Skip to content

Alpacas

Alpaca’s

De Alpaca wordt ook in Nederland steeds vaker gehouden; we zien deze dieren dan ook steeds vaker in onze dierenkliniek. Oorspronkelijk zijn deze dieren afkomstig uit Zuid Amerika, en worden in Nederland dan ook gerekend onder de zogenaamde exoten. Bij de Bata4en hebben wij ons gespecialiseerd in in alpaca’s; onze kliniek is dan ook perfect uitgerust om voor deze dieren en hun baasjes klaar te staan als dat nodig is.

De Alpacakan van nature wel tegen een stootje, de dieren worden niet snel ziek. Dat komt ook door de wisselende weersomstandigheden in de gebieden waar ze oorspronkelijk voorkomen. In de bergachtige gebieden kunnen de dagen warm zijn en de nachten juist erg koud. Dankzij hun vacht kunnen zij zich goed aanpassen aan die wisselende temperaturen.

Er zijn wel een aantal ziektes een aandoeningen waar alpaca’s wat gevoeliger voor zijn. Bij de Bata4en kliniek bieden we hulp en kunnen we u adviseren om verdere verspreiding te voorkomen. Bovendien hebben we zelf de nodige ervaring met onze alpacafarm Alpacas of the Lowlands.

Veel voorkomende gezondheidsproblemen bij alpaca’s

Schurft

Alpaca’s zijn vatbaar voor schurft, een heel vervelende aandoening omdat het zeer besmettelijk is. Als een dier van de kudde schurft heeft, doet men er verstandig aan om de gehele kudde te behandelen om terugkeer van de aandoening te voorkomen.

De ziekte is goed te behandelen met injecties of zalf.

Wormen

De Alpaca moet in principe 2x per jaar worden ontwormd. Wanneer er een grotere kudde op een relatief klein oppervlak staat, zal dit 3 tot 4 keer moeten gebeuren om de dieren wormvrij te houden. In overleg met ons kunnen we bepalen wat het beste is voor uw kudde.

Tandproblemen bij alpaca’s

Het gebit van de Alpaca heeft ook wat extra aandacht en zorg nodig. Van nature slijten de tanden netjes af door het knagen op takjes en ruwvoer. Soms worden de tanden helaas toch te lang en zal er ingegrepen moeten worden.

Door het handmatig afslijpen van de tanden en het verwijderen van eventuele scherpe randjes, is het gebit weer naar wens te corrigeren.

Alpaca’s knippen en Scheren

Eens per jaar zullen de alpaca’s geschoren moeten worden; dit kunt u laten doen door een schapenscheerder. Van de wol worden vaak alpaca dekbedden gemaakt, zoals we bij onze eigen alpacafarm doen, maar hij kan ook verder bewerkt worden voor verwerking in kleding. Ook zullen 4 maal per jaar de hoeven moeten worden gecontroleerd en waar nodig bijgeknipt worden.

Mocht u opmerkingen of vragen hebben naar aanleiding van deze informatie, dan kunt u ons mailen (info@bata4en.nl).

Contact via Whatsapp