Skip to content

Alpacas

Alpaca’s

De Alpaca is van origine afkomstig uit Zuid Amerika, een exoot in Nederland.

Desalniettemin zien wij de Alpaca steeds vaker terugkomen in ons dierenbestand. Daarom hebben wij ons ook toegespitst om voor deze dieren en hun baasjes klaar te staan als dat nodig is.

De Alpaca is van nature een robuust dier en kan zeker tegen een stootje, de dieren worden niet snel ziek.

Schurft

Wel zijn alpaca’s vatbaar voor schurft, een heel vervelende aandoening omdat het zeer besmettelijk is. Als een dier van de kudde schurft heeft, doet men er verstandig aan om de gehele kudde te behandelen om terugkering van de aandoening te voorkomen.

De ziekte is goed te behandelen met injecties of zalf.

Wormen

De Alpaca moet in principe 2x per jaar worden ontwormd. Wanneer er een grotere kudde op een relatief klein oppervlak staat zal dit 3 tot 4 keer moeten gebeuren om de dieren wormvrij te houden. In overleg met ons kunnen we bepalen wat het beste is voor uw kudde.

Tanden

Het gebit van de Alpaca is ook een gebied wat soms extra aandacht en zorg nodig heeft. Van nature slijten de tanden netjes af door het knagen op takjes en ruwvoer.

Soms worden de tanden helaas toch te lang en zal er ingegrepen moeten worden.

Door het handmatig af te slijpen van de tanden en het verwijderen van eventuele scherpe randjes, is het gebit weer naar wens te corrigeren.

Eens per jaar zullen de alpaca’s geschoren moeten worden, dit kunt u laten doen door een schapenscheerder. Van de wol worden vaak alpaca dekbedden gemaakt. Ook zullen 4 maal per jaar de hoeven moeten worden gecontroleerd en waar nodig bijgeknipt worden.

Mocht u opmerkingen of vragen hebben naar aanleiding van deze informatie dan kunt u ons mailen (info@bata4en.nl).

Contact via Whatsapp