Skip to content

Alpacas

Alpaca’s

De Alpaca is van origine afkomstig uit Zuid Amerika, en is dan ook een exoot in Nederland. Desalniettemin zien wij de Alpaca steeds vaker terugkomen in ons dierenbestand. Daarom hebben wij ons ook gespecialiseerd en is onze kliniek perfect uitgerust om voor deze dieren en hun baasjes klaar te staan als dat nodig is.

De Alpaca is van nature een robuust dier en kan zeker tegen een stootje, de dieren worden niet snel ziek.Er zijn wel een aantal ziektes een aandoeningen waar alpaca’s wat gevoeliger voor zijn. Bij de Bata4en kliniek bieden we hulp en kunnen we u adviseren om verdere verspreiding te voorkomen. Bovendien hebben we zelf de nodige ervaring met onze alpacafarm Alpacas of the Lowlands.

Schurft

Alpaca’s zijn vatbaar voor schurft, een heel vervelende aandoening omdat het zeer besmettelijk is. Als een dier van de kudde schurft heeft, doet men er verstandig aan om de gehele kudde te behandelen om terugkeer van de aandoening te voorkomen.

De ziekte is goed te behandelen met injecties of zalf.

Wormen

De Alpaca moet in principe 2x per jaar worden ontwormd. Wanneer er een grotere kudde op een relatief klein oppervlak staat, zal dit 3 tot 4 keer moeten gebeuren om de dieren wormvrij te houden. In overleg met ons kunnen we bepalen wat het beste is voor uw kudde.

Tanden van alpaca’s

Het gebit van de Alpaca heeft ook wat extra aandacht en zorg nodig. Van nature slijten de tanden netjes af door het knagen op takjes en ruwvoer. Soms worden de tanden helaas toch te lang en zal er ingegrepen moeten worden.

Door het handmatig af te slijpen van de tanden en het verwijderen van eventuele scherpe randjes, is het gebit weer naar wens te corrigeren.

Alpaca’s knippen en Scheren

Eens per jaar zullen de alpaca’s geschoren moeten worden; dit kunt u laten doen door een schapenscheerder. Van de wol worden vaak alpaca dekbedden gemaakt, maar hij kan ook verder bewerkt worden voor verwerking in kleding. Ook zullen 4 maal per jaar de hoeven moeten worden gecontroleerd en waar nodig bijgeknipt worden.

Mocht u opmerkingen of vragen hebben naar aanleiding van deze informatie, dan kunt u ons mailen (info@bata4en.nl).

Contact via Whatsapp