Skip to content

Parasieten

Helaas komen parasieten bij huisdieren regelmatig voor. Gelukkig zijn er voor veel parasieten behandelingen mogelijk, zodat ze kunnen worden bestreden.

Wormen: inwendige parasieten

Het ontwormen behoort tot de standaard verzorging van jouw hond. Door dit op regelmatige basis te doen kun je jouw hond in goede gezondheid houden Wormen komen zeer vaak voor bij de hond. Of uw hond wormen heeft, kunt u helaas pas zien als de infectie heel ernstig is. Omdat wormen, naast de hond, ook mensen kunnen besmetten is het belangrijk honden regelmatig te ontwormen. De risico’s gelden voornamelijk voor kinderen, oudere mensen en mensen met een zwakke gezondheid.

Het Ministerie van Volksgezondheid, LICG en uw dierenarts raden daarom ook aan 4 keer per jaar (om de 3 maanden) te ontwormen. Wanneer u na een ontworming ook daadwerkelijk wormen af ziet komen (ontlasting of braaksel), is het advies de behandeling na 2 weken weer te herhalen. Wanneer uw huisdier mee op vakantie of naar een pension is geweest, raden wij aan om de hond bij thuiskomst te ontwormen.

Ontwormingsschema pups:

  • 2 weken leeftijd
  • 4 weken leeftijd
  • 6 weken leeftijd
  • 2 maanden leeftijd
  • 4 maanden leeftijd
  • 6 maanden leeftijd
  • Daarna elke 3 maanden.

Ontwormingsmiddelen zijn vandaag de dag op veel plaatsen te koop. Om zeker te weten dat u een goed en veilig middel gebruikt voor uw huisdier raden wij sterk aan om even te overleggen met de dierenarts of de paraveterinair!

Vlooien en teken: uitwendige parasieten

Vlooien zijn de meest voorkomende uitwendige parasieten, deze kunnen het hele jaar door voor problemen zorgen. Volwassen vlooien moeten worden gedood voordat ze weer eitjes kunnen leggen. Ze kunnen ook mensen besmetten en kunnen verschillende ziekten en lintworm doorgeven aan uw hond.

Teken zijn de tweede meest voorkomende uitwendige parasiet. Deze zijn voornamelijk vanaf het voorjaar tot in de herfst in overvloed aanwezig. Als gevolg van de klimaatverandering neemt hun aanwezigheid nog meer toe. Teken kunnen tevens de ziekt van Lyme (Borrelia) bij zich dragen. Tegenwoordig is ongeveer 20% van de teken in Nederland hiermee besmet.

Anti-vlo middelen zijn tegenwoordig overal te koop, maar dan ook overal. Beperkte de uitgifte hiervan zich vroeger nog tot de dierenarts en de dierenspeciaalzaken, kunt u het tegenwoordig ook al halen bij de dichtstbijzijnde drogist en supermarkt. Het nadeel hiervan is, dat niet altijd controleerbaar is voor een eigenaar of het wel een goed werkend middel is.

Wanneer weet u dat u een veilig, werkend middel aanschaft?

  • Controleer het werkzame bestanddeel. Wanneer dit Fipronyl, Indoxacarb, Diazinon of Permethrin is, raden wij u aan dit middel niet aan te schaffen.
  • Laat u goed adviseren. Er zijn heel veel middelen die vlooien op andere manieren aanpakken zodat er voor elke situatie een geschikt middel bestaat.
  • Doseer nooit over. De meeste middelen zijn niet geschikt voor dieren onder de 2,5 kg. Dit is niet voor niets. Weeg uw huisdier daarom goed zodat u voldoende middel toedient.

Welk voordeel heeft u wanneer u een middel aanschaft bij uw dierenarts?

  • U bent gegarandeerd van een werkend middel. De middelen die bij de dierenarts worden verkocht zijn de nieuwste in hun soort. Hierdoor is de kans op resistentie niet van toepassing.
  • Er zal met zorg worden besloten welk middel het beste is in uw leefsituatie en wat het beste past bij uw huisdier.
  • De middelen bij uw dierenarts worden als medicijn gezien waardoor de btw op deze producten slechts 9% is. Bij alle andere verkooppunten word het echter als een luxe product gezien, wat 21% met zich mee brengt. Bij uw dierenarts heeft u dus sowieso al 15% voordeel!
Contact via Whatsapp