Skip to content

Vogels

Vogels

Een vogel houden als huisdier is erg populair in Nederland. Bij dierenartsenpraktijk Bata4en bieden wij graag de juiste zorg die uw vogel nodig heeft. Wij behandelen vrijwel alle soorten vogels maar soms kan het voorkomen dat onze kennis niet toereikend is. In dat geval zullen we u doorsturen naar een specialist op het gebied van vogels.

Vogels vervoeren naar de kliniek

Vogels zijn erg “honkvast” in de zin dat ze erg stressgevoelig zijn. Ze zullen het dan ook als hinderlijk kunnen ervaren wanneer ze uit hun vertrouwde omgeving worden gehaald.

Mocht u uw vogel meenemen naar onze praktijk, dan doet u er verstandig aan om de vogel compleet met kooi mee te nemen. Zo kunt u deze stressfactor verminderen. Ook is het raadzaam om tijdens het vervoer van uw vogel de kooi te bedekken met bijvoorbeeld een tafelkleed. Zo onttrekt u de vogel aan eventuele prikkels die stress kunnen opleveren tijdens het vervoer.

Omdat de vogel een stressgevoelig dier is, willen wij de vogel het zo comfortabel mogelijk maken door de vogel alleen ter hand te nemen als de zorg dat vereist. Het is dan ook belangrijk dat u als baas duidelijk omschrijft welke klachten de vogel ervaart. Neem ook gerust verse ontlasting mee, want hier kunnen wij vaak veel informatie uithalen.

Voorkomen van ziekten

Uiteraard zijn niet alle ziektes op voorhand uit te sluiten. Wel zien wij vaak dat vogels ziek worden door externe oorzaken zoals verkeerde voeding of een verkeerde huisvesting zoals een te kleine kooi.

Vanwege de grote diversiteit in vogels die in Nederland als gezelschapsdier gehouden worden, zijn de optimale leefomstandigheden ook verschillend per soort.

Voor meer informatie omtrent de juiste voeding en huisvesting vragen wij u om contact om te nemen met ons, zodat wij aan de hand van de soort van uw vogel het juiste voedings- en huisvestingsadvies kunnen geven. (info@bata4en.nl).

Contact via Whatsapp