Skip to content

Vuurwerk-angst bij uw hond

Zoals voorgaande jaren adviseren wij u graag over de behandeling en onderdrukking van vuurwerk-angst.

De beste methode is om vanaf jongs af aan al te beginnen om uw dier te laten wennen aan harde en onverwachte geluiden. Zo kan een CD of DVD met vuurwerkgeluiden worden aangeschaft. Door de CD/DVD regelmatig af te spelen, en te starten met zacht geluid en het volume steeds wat op te voeren, raakt uw huisdier gewend aan de harde geluiden die o.a. vuurwerk met zich mee brengen. Ook regelmatig zelf harde geluiden produceren (laat eens een pan uit uw handen vallen bijvoorbeeld) waarbij u zelf geen schrikreactie geeft kan helpen uw huisdier hier aan te laten wennen. U heeft in de toekomst veel profijt van deze training. Is uw huisdier al wat ouder, begin dan al vroeg in het jaar met deze methode. Net voordat het vuurwerk geweld los barst heeft helaas weinig effect.

In sommige gevallen is de angst in een ver gevorderd stadium en moeten we extra maatregelen gaan nemen om oud & nieuw dragelijk te maken voor uw huisdier.

Het liefst geven we onze dieren zo min mogelijk medicatie, maar toch willen we graag dat de angst voor knallen stopt. Een methode die we in dat geval aanbieden is het Thundershirt.

Het Thundershirt:

Door het geven van een constante druk op bepaalde drukpunten van het dierenlichaam, wordt er een gevoel van kalmte en rust gecreëerd bij uw huisdier. U kunt dit vergelijken met het inbakeren van huil-baby’s. Het is van groot belang dat het shirt goed past. Wij adviseren daarom altijd dit bij de dierenarts te laten aanmeten. De drukpunten zitten nu eenmaal op specifieke plaatsen waar het shirt wel mee in aanraking moet komen.

Bij een deel van de honden en katten werken de shirts direct. Er is echter ook een grote groep die moet wennen aan het dragen van een shirt. U kunt dan ook het best begin december dit product al aanschaffen. Vind u dat het te weinig effect heeft, en is het shirt nog niet beschadigd, dan kunt u dit binnen 14 dagen na aanschaf retour brengen bij de praktijk.
Ze zijn verkrijgbaar van maat XXS tot XXL. Maak kosteloos een afspraak om te passen via 0418-591302.

Als er toch medicatie aan te pas moet komen, heeft u ook de keuze uit natuurlijke producten, zoals hier onder genoemd:

Zylkene:

De werkzame stof van Zylkene is gewonnen vanuit een melkeiwit en heet caseïne. Het biedt ondersteuning in stressvolle situaties bij zowel de hond als de kat. Hierdoor schikken ze zich makkelijker in de beangstigende situatie waardoor ze lichamelijk en emotioneel veel minder worden belast. Het fijne van dit product is dat het op korte termijn kan worden ingezet (1 á 2 dagen van te voren). Bij ernstige angst adviseren wij u echter al vroeger te beginnen, omdat bij gebruik van 1 á 2 maanden het middel het meeste effect heeft. Een ander voordeel is dat het middel ook gebruikt kan worden bij dieren met voedingsallergieën en in combinatie kan worden gegeven met andere medicatie.
De Zylkene wordt in 2 varianten verkocht, namelijk capsules en kauwtabletten. Het aantal capsules of kauwtabletten Zylkene dat u moet geven is afhankelijk van het gewicht van uw dier.

Puur Nervositeit:

Puur Nervositeit is een vloeistof dat bestaat uit samengestelde planten extracten. Hierbij moet u denken aan haver, passiebloem, stinkende gouwe, hop en rozemarijn (op alcohol basis). Dit product biedt ook ondersteuning in stressvolle situaties. Om de optimale werking te verkrijgen wordt echter geadviseerd dit product in combinatie te gebruiken met de Puur Rust en Bach Rescue en om hier tijdig (het liefst een maand van te voren) mee te starten. De dosering is afhankelijk van het lichaamsgewicht.

Puur Rust:

Wanneer u over een langere periode rust wilt creëren bij uw dier, kunt u hiervoor Puur Rust gebruiken. Het poeder bevat veel planten en kruidenextracten, verreikt met vitaminen, mineralen en eiwitextracten. Het brengt rust en acceptatie op verschillende vlakken waardoor het een zeer brede werking heeft. Om de optimale werking te verkrijgen wordt echter geadviseerd dit product in combinatie te gebruiken met de Puur Nervositeit en Bach Rescue en om hier tijdig (het liefst een maand van te voren) mee te starten. De Puur Rust wordt per 100 gram (hond/kat) verkocht.

Bach Rescue:

Bij directe behandeling van stress situaties, kunt de Bach Rescue gebruiken. Deze druppel of spray is makkelijk mee te nemen en kan dus ook goed worden gebruikt tijdens het uitlaten. Het biedt snel rust. Bij stressproblemen op langere termijn kan er echter beter een ander middel of een combinatie van middelen worden ingezet. Het biedt direct rust maar geeft geen acceptatie tot de situatie.

Adaptil – feromonen:

Bij honden scheiden alle melkgevende moederdieren geruststellende stoffen af. We kennen deze stoffen als feromonen. Na onderzoek is gebleken dat deze feromonen ook effectief zijn naar mate het dier ouder is. De producten van adaptil bevatten een analoog van dit natuurlijke, geruststellende feromoon. De meest gangbare producten zijn de verdamper en de halsband. De verdamper plugt u in in het stopcontact in de ruimte waar de hond het meeste ligt. De halsband zorgt dat de hond de stof bij zich draagt waardoor er over een groter oppervlakte een geruststellende invloed kan worden uitgewerkt op de hond. Wij adviseren wel om de halsband tijdig om te doen en niet op de dag van het vuurwerk zelf.

Adaptil – tabletten:

Sinds vorig jaar beschikken we ook over Adaptil tabletten. Anders als de bovenstaande middelen werkt deze tablet niet met feromonen, maar met o.a. eiwitten en vitaminen die een wetenschappelijk bewezen werking hebben en de hond een rustgevend gevoel in een stress situatie geven.

De tabletten worden door de meeste honden als smakelijk ervaren en worden per 10 verkocht.

Royal Canin Calm:

Voor stressgevoelige honden en katten bestaat er ook een dieetvoeding waar het rustgevende (natuurlijke) medicijn in is verwerk. De dieren kunnen enkele dagen voor aanvang van de situatie starten met het dieet. De nadelen: Dieren met voedingsallergie mogen dit voedsel niet hebben en het is bij de honden, enkel op de kleine hond gebaseerd.

Wanneer u echt ten einde raad bent, kunnen wij een medicijncombinatie voorschrijven. De combinatie bestaat uit een spierverslapper en een tablet om te mentale gemoedstoestand tot bedaren te brengen. Helaas werken de medicijnen alleen goed in combinatie en kleven er de nodige voorzorgsmaatregelen en risico’s aan. U legt uw dier als het ware “plat”. Goed warm houden, niet storen en goed in de gaten houden of de ademhaling nog constant zijn is hierbij een pré. Tevens kan dit niet aan alle dieren worden voorgeschreven omdat het niet strookt met bestaande medicatie.
Omdat dit echt medicatie betreft en we per individu het risico willen bekijken en bespreken, willen we graag eerst uw dier zien voordat we dit medicijn mee kunnen geven.

>Wij vragen u alle bovengenoemde producten te bestellen. Dit omdat wij u er van willen verzekeren dat het product op voorraad is, en de houdbaarheid van het product te kunnen garanderen. U kunt dit telefonisch doen via 0418-591302 of via de mail: pakbon@bata4en.nl. Tevens adviseren wij u dit tijdig te doen. Rond de feestdagen kunnen we te maken hebben met vertraagde levering.

Nog even wat algemene tips:

  • Laat de hond op zijn vertrouwde plaats liggen
  • Laat de hond aangelijnd uit
  • Reageer niet betuttelend op het angstige gedrag, probeer de hond af te leiden dmv een denkspelletje bijvoorbeeld
  • Laat uw huisdier rond middernacht niet meer naar buiten. De meeste huisdieren lopen weg tijdens onweersstormen en oud en nieuw
  • Houdt het licht aan
  • Zet radio of tv aan

Klik hier voor nog meer handige tips om uw hond ook een geweldige Oud & Nieuw te geven!

Het team van Bata4en | Kliniek voor Dieren wenst u hele fijne feestdagen toe!

Contact via Whatsapp