Het komt regelmatig voor dat honden te maken krijgen met een gebroken poot of andere botbreuken. Deze kunnen het gevolg zijn van diverse oorzaken zoals valpartijen, bijtincidenten, verkeersongevallen of andere vormen van letsel. Als uw hond symptomen vertoont die wijzen op een mogelijke botbreuk, zoals pijnreacties, zwellingen of een afwijkende stand van een poot, raadt Dierenkliniek De Bata4an aan direct een dierenarts te raadplegen voor een correcte diagnose en behandeling.
Symptomen van een gebroken poot of botbreuk bij honden
Afhankelijk van de locatie en de ernst van de breuk, kunnen de symptomen van een gebroken poot of andere botbreuk bij een hond variëren. Enkele typische symptomen zijn:
- Pijnreacties: De hond kan tekenen van pijn vertonen, zoals janken, piepen, likken aan de poot, of agressief gedrag bij aanraking van het getroffen gebied.
- Kreupelheid: De hond kan mank lopen of zelfs helemaal niet meer lopen, afhankelijk van de ernst van de breuk en welke poot is aangetast.
- Zwelling en misvorming: Het getroffen gebied kan opzwellen en een abnormale vorm hebben als gevolg van de breuk.
- Afwijkende stand: De poot kan er abnormaal uitzien of in een onnatuurlijke positie staan.
- De poot niet willen gebruiken: De hond kan proberen de gebroken poot te ontzien door er niet op te steunen of door hem niet te gebruiken bij dagelijkse activiteiten zoals lopen, rennen of springen.
Hoe te handelen bij (een vermoeden van) een botbreuk bij een hond
Wanneer u een gebroken poot of botbreuk bij uw hond vermoedt, is het belangrijk om direct actie te ondernemen. Houd de hond in een veilige omgeving en probeer hem te kalmeren. Vermijd het manipuleren of bewegen van de poot of het getroffen gebied. Zijn er open wonden of bloedingen aanwezig, oefen dan druk uit om verdere schade te voorkomen. Neem vervolgens zo snel mogelijk contact op met onze dierenkliniek voor een professionele beoordeling en behandeling.
Wat kan onze kliniek voor u doen?
Bij Dierenkliniek De Bata4en gebruiken we verschillende methodes om de gebroken poot, heup of andere botbreuk te diagnosticeren en te behandelen. Dit kan onder andere bestaan uit röntgenfoto’s om de breuk vast te stellen en de ernst ervan te beoordelen. We kunnen verschillende behandelingsmogelijkheden aanbevelen, zoals:
- Spalken of gipsen voor immobilisatie;
- Chirurgische reductie en fixatie;
- Pijnbestrijding;
- Postoperatieve zorg om complicaties te minimaliseren en het herstel te bevorderen.
Daarnaast controleren we of uw hond geen schade heeft aan belangrijke organen. Het kan namelijk zijn dat er letsel is dat niet direct opvalt, maar wel heel belangrijk is om te behandelen. Denk aan longproblemen of een hersenschudding.
Vertrouw op de dierenartsen van de Bata4en
Bij Dierenkliniek De Bata4en geven we uw huisdier de allerbeste zorg. We behandelen botbreuken bij honden regelmatig. U kunt er door onze ervaring en expertise dan op vertrouwen dat uw dier bij ons in goede handen is. We zijn volledig toegewijd aan het bieden van zorg op maat en kunnen nagenoeg alle behandelingen in eigen kliniek uitvoeren.
Neem onmiddellijk contact op bij een vermoeden van een botbreuk bij uw hond!
Aarzel niet om contact op te nemen met Dierenkliniek De Bata4en wanneer u een botbreuk vermoedt bij uw hond. Onze deskundige dierenartsen staan klaar om uw hond de best mogelijke zorg te bieden en te helpen bij het herstelproces. Neem vandaag nog contact met ons op voor een afspraak!