Blauwtong

Er vindt momenteel een omvangrijke uitbraak plaats van het blauwtong virus in Nederland. Een vervelende ziekte die zich snel kan verspreiden onder schapen, maar helaas kunnen ook andere dieren hier gevoelig voor zijn. Als dierenkliniek brengen wij u graag op de hoogte van de belangrijkste beschikbare informatie over blauwtong.

Blauwtong bij schapen en ander vee

Vele duizenden schapen zijn inmiddels al geveld door deze verwoestende ziekte, die verspreid wordt door knutten, een kleine muggensoort.  Helaas is er voor de virusvariant die nu rondgaat (BTV-3)  nog geen vaccin beschikbaar.  Het is dan ook belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen, ook wanneer u geen schapen, maar andere dieren houdt zoals geiten, koeien, alpaca’s en andere wilde herkauwers. Hoewel blauwtong vooral voor schapen dodelijk kan zijn, kan de ziekte ook veel leed veroorzaken bij deze andere dieren.

Symptomen van blauwtong

Bij ernstig zieke dieren kleurt de tong blauw. Andere symptomen zijn:

  • Zwelling van kop, lippen of tong
  • Benauwdheid
  • Hoge koorts
  • Kwijlen
  • Gebrek aan eetlust
  • Wondjes in of aan bek en neus
  • Kreupelheid
  • Pijn en ontstekingen bij de kroonrand van de hoef

Niet alle symptomen hoeven zich te manifesteren; ook dieren met weinig ziekteverschijnselen kunnen overlijden aan blauwtong. Meestal gebeurt dat binnen 8 tot 10 dagen. Het is ook mogelijk dat een dier in deze tijd weer volledig herstelt.

Voorzorgsmaatregelen

Wat kunt u doen om de ziekte te voorkomen? Wij adviseren om uw dieren op te stallen. Zeker tegen de avond, als de muggen actief worden, kan dit goed helpen. Ook een goede ventilatie van de stal is effectief, want muggen komen minder snel een goed geventileerde ruimte (met ventilators) in.

Wat te doen als uw dier blauwtong heeft?

U, en ook wij als dierenkliniek, hebben een meldingsplicht voor blauwtong. Ook als u een vermoeden heeft van de ziekte, bent u verplicht om dit te melden bij de NVWA. Dit is nodig om verdere verspreiding te voorkomen. Heeft u een vermoeden van blauwtong? Neem dan contact op met de Bata4en. Een dierenarts zal u dan bezoeken om de dieren te onderzoeken en bloedmonsters af te nemen. Behandeling kan bestaan uit pijnstilling en het geven van ontstekingsremmers; het ruimen van zieke dieren is gelukkig niet nodig en blauwtong is niet overdraagbaar op mensen.