Skip to content

Kat laten chippen

Het is (nog) niet verplicht om uw kat te laten chippen, maar het is wel van harte aan te bevelen. Met een goede registratie worden veel zorgen voorkomen. Katten gaan nu eenmaal graag op avontuur. Een chip zorgt ervoor dat, wanneer uw kat gevonden wordt, u snel op de hoogte bent. Bij dierenkliniek De Bata4en kunt u voor een klein bedrag uw kat laten chippen én registreren.

Binnenkat of buitenkat: laten chippen is altijd verstandig

Veel mensen hebben een kattenluik of laten hun kat op een andere manier vrij rondlopen buiten. Er zijn echter ook veel katten die hun leven lang niet buiten komen. Toch is het verstandig om ook deze katten te laten chippen. Ze kunnen in een onbewaakt moment naar buiten glippen, en vaak is het voor hen lastig om de weg terug weer te vinden. Wanneer een gechipte kat wordt gevonden, kan de chip eenvoudig worden uitgelezen en wordt de rechtmatige eigenaar achterhaald. Zo weet u snel waar uw kat is!

Kat laten chippen: Hoe werkt dat?

De chip (officiële benaming: transponder) is een klein buisje ter grootte van een rijstkorrel en wordt middels een injectienaald bij het linkerschouderblad van uw kat geplaatst. De microchip bevat een registratienummer dat middels een speciale chipreader gelezen kan worden. U kunt uw kat op elke leeftijd laten chippen; dat kan bijvoorbeeld al wanneer u langs komt voor de eerste kittenvaccinaties.

Kat laten chippen (nog) niet verplicht

Helaas is het nog niet verplicht om katten te laten chippen. Er zijn dan ook veel katten die zonder chip rondlopen. Daardoor wordt op dit moment slechts zo’n 14% van de gevonden katten met hun eigenaar herenigd. Gelukkig komt zo’n verplichting er wel aan: de minister heeft deze begin 2023 aangekondigd. Katten zijn, naast postduiven, de enige huisdiersoort die vrij rond mogen lopen. Daardoor is het ook lastig om onderscheid te maken tussen huisdieren en zwerfkatten. Door een chipplicht kan een deel van dit probleem worden opgelost. Uit onderzoek is gebleken dat het kwijtraken en verwilderen van katten in grote mate zal worden tegengegaan wanneer chippen en registreren verplicht wordt.

Maak een afspraak

Maak direct een afspraak om uw kat te laten chippen en registreren bij Dierenkliniek de Bata4en. Wilt u eerst meer informatie? Dan kunt u uiteraard even contact met ons opnemen; wij helpen u graag verder.

Contact via Whatsapp