Skip to content

Hond laten chippen

Het is in Nederland wettelijk verplicht om uw hond te laten chippen én registreren. Sinds 1 november 2021 is het Europees dierenpaspoort daarnaast ook verplicht voor honden. Bij Dierenkliniek De Bata4en kunt u uiteraard terecht voor het laten chippen en registreren van uw hond. Ook het Europees dierenpaspoort kunnen wij voor u regelen.

Waarom het laten chippen van een hond verplicht is

Een hond is een populair huisdier en er bestaan natuurlijk veel verschillende rassen. Er worden ontzettend veel honden gefokt en helaas zijn er ook fokkers, die het niet zo nauw nemen met dierenwelzijn. Om te voorkomen dat zieke dieren met vervalste papieren worden verkocht, is het chipsysteem in het leven geroepen. Via de chip en de registratie van de hond kunnen deze malafide fokkers en handelaren opgespoord en vervolgd worden.

De hond terugvinden via de chip

Niet alleen malafide fokkerspraktijken worden door de chipregistratie voorkomen. Een chip kan er ook voor zorgen dat de eigenaar van een verdwaald dier gemakkelijk kan worden opgespoord. Soms ontsnapt er een hond, omdat hij ergens van schrikt of om een andere reden. Wanneer zo’n hond wordt gevonden, is via de chip het baasje snel gevonden. Dierenartsen, politie, asielen en dierenambulances hebben een chipreader die de hondenchip uit kan lezen.

Pup laten chippen

Wanneer een pup zes weken oud is, kan hij gechipt worden. Het is overigens verplicht om dit binnen zeven weken na de geboorte te laten doen. De chip wordt vervolgens geregistreerd en op uw naam en adres gezet. De chip zelf is niet groter dan een rijstkorrel en we plaatsen deze met behulp van een injectienaald, bij de linkerschouder. Uw pup zal er niet veel van voelen als hij geplaatst wordt.

Gekochte hond laten chippen

Koopt u een hond? Controleer dan of het dier gechipt en geregistreerd is, en vraag ook naar het paspoort. Wij kunnen dit ook voor u controleren. Heeft u uw hond uit het buitenland gehaald? Deze moet al in het buitenland gechipt zijn en in het bezit zijn van een paspoort. Is dat niet het geval? Dan bent u verplicht om het dier binnen twee weken na aankomst te laten chippen en registreren.

Laat uw hond chippen en registreren

Heeft u zelf een nestje pups, dan bent u ook verplicht om ze te registreren. U kunt zich aanmelden als eerste eigenaar bij de RVO, door een Uniek Bedrijfsnummer (UBN) aan te vragen. Op dit nummer kunnen wij de chip en het paspoortnummer registreren.

Europees dierenpaspoort

Sinds 1 november 2021 is een Europees dierenpaspoort voor honden verplicht. U heeft het ook nodig wanneer u met uw hond naar het buitenland reist. In het dierenpaspoort, dat wij voor u kunnen aanmaken, worden verschillende gegevens en behandelingen bijgehouden. Denk bijvoorbeeld aan de vaccinaties die uw hond heeft gehad; in veel landen zijn bepaalde vaccinaties verplicht.

Contact

Maak direct een afspraak voor het laten chippen en registreren van uw hond. Wilt u meer informatie hierover? Neem dan gerust even contact met ons op; wij helpen u graag verder.

Contact via Whatsapp