Skip to content

De oudere kat

Onze huisdieren worden door alle goede zorgen steeds ouder. Dit is natuurlijk erg fijn want we willen ze zo lang mogelijk bij ons houden. Helaas komt de ouderdom ook bij dieren niet zonder gebreken. Veel gebreken zijn zichtbaar voor het niet specialistische oog. Er zijn echter ook ouderdomsaandoeningen die voor een eigenaar vaak niet zo makkelijk herkenbaar zijn.

Enkele voorbeelden zijn:
Gebitsproblemen
Schildklierproblemen
Gewrichtsproblemen
Maag-darmproblemen
Nierproblemen
Dementie

Gebitsproblemen
Net als bij de hond kan een oudere kat ook last krijgen van gebitsproblemen, bijvoorbeeld ontsteking van het tandvlees, ook wel gingivitis genoemd. Maar ook tandsteen en FORL komen vaak voor.
FORL, oftewel Feline Odontoclastic Resorptive Lesions,  is een gebitsaandoening bij de kat. Bij deze aandoening wordt de wortel van één of meerdere tanden aangetast. De aantasting breidt zich vervolgens uit naar het oppervlak en het glazuur. Dit zorgt ervoor dat een stukje van de tand letterlijk oplost (resorptie). De tand of kies verzwakt en leidt uiteindelijk tot afbrokkelen of zelfs afbreken van de tand of kies.

Schildklierproblemen
Bij een te hard werkende schildklier gaat de kat vaak op zoek naar koelere plekjes, eet hij/zij extreem goed, maar valt toch af. Soms heeft hij/zij ook last van diarree of braken en kunnen ze meer gaan miauwen. Ook kan het zijn dat de vacht van de kat minder fris eruit ziet.

Gewrichtsproblemen
Net als bij mensen gaan katten minder snel en soepel bewegen als ze ouder worden. Gewrichtsproblemen bij katten, ook wel artrose genoemd, merkt u bijvoorbeeld als uw kat minder beweegt, niet meer ergens op- of af springt of door zijn achterpoten zakt tijdens het lopen. Artrose komt meestal voor bij katten die ouder zijn dan 11 jaar.

Maag-darmproblemen
Maagproblemen en darmproblemen komen veel voor bij oudere katten. Bij maag- en darmproblemen moet uw kat vaak overgeven / braken, heeft uw kat diarree en wordt uw kat magerder.

Nierproblemen
Uw kat kan nierproblemen hebben als hij of zij veel drinkt, vaak moet plassen, minder eet en afvalt. De dierenarts onderzoekt het bloed en de urine om te kijken of uw kat nierproblemen heeft. Nierfalen is één van de meest voorkomende aandoeningen bij oudere katten.

Dementie
Dementie word in de volksmond ook wel hersenveroudering genoemd.
De hersenen van de oudere kat zijn gevoelig voor bepaalde moleculen (ook wel vrije radicalen). Deze vrije radicalen slaan neer in de bloedvaten die door de hersenen lopen. Het bloedvat raakt vernauwd waardoor het bloed slechter door kan stromen en minder zuurstof door de hersenen word gevoerd. Het lichaam wil dit graag zelf oplossen en zet de bloedvaten verder open waardoor er enorm zuurstofrijk bloed in de bloedbaan terecht komt.

Senior vragenlijst

Senior vragenlijst digitaal

Contact via Whatsapp