Wanneer u een pup ophaalt bij de fokker, is deze over het algemeen al eenmaal gevaccineerd. Normaliter krijgt u te horen dat de pup nog tweemaal een vaccinatie nodig hebben in het eerste jaar en dat dit vervolgens jaarlijks moet worden herhaald.
Dieren kunnen, net als mensen, ziek worden. Niet elk verkoudheidje of buikvirusje kan worden tegengegaan. Dat hoeft ook niet, want dit soort kwaaltjes zijn niet direct levensbedreigend. Er zijn echter aandoeningen waaraan honden ernstige schade kunnen oplopen of zelfs kunnen overlijden. Voor veel van deze aandoeningen bestaat een vaccin dat de kans om een aandoening op te lopen minimaliseert. Zo’n vaccinatie of inenting is een vloeistof die onder meer bestaat uit de dode of sterk verzwakte variant van een ziekte. Door deze te injecteren wordt het lichaam aan het werk gezet om anti-stoffen aan te maken. Om te zorgen dat het lichaam niet “vergeet” hoe hij de ziekte aan moet vallen, wordt de vaccinatie elk jaar herhaald.
Tegen welke ziekten vaccineren we? De drie “kernziekten” zijn:
- Hondenziekte
- Leverziekte
- Parvo
Tevens vaccineren wij jaarlijks tegen de ziekte van Weil. Deze is van belang omdat het een zoönose is. Dat betekent dat deze ziekte overdraagbaar is op mensen. Honden moeten worden gevaccineerd volgens een schema. Dit schema zorgt voor de optimale bescherming en zorg dat uw hond niet meer vaccinaties krijgt dan nodig is.
Vaccinatie schema
- Op 6 weken leeftijd: Honden ziekte en Parvo
- Op 9 weken leeftijd: Parvo en Ziekte van Weil
- Op 12 weken leeftijd : Honden ziekte, Parvo, Ziekte van Weil, Leverziekte, Parainfluenza (cocktail enting)
- Op 15 maanden leeftijd: Honden ziekte, Parvo, Ziekte van Weil, Leverziekte, (1 jaar na de laatste vaccinatie), Parainfluenza (cocktail enting)
- Op 27 maanden leeftijd: Parvo en Ziekte van Weil (1 jaar na de laatste vaccinatie)
- Op 39 maanden leeftijd: Parvo en Ziekte van Weil (1 jaar na de laatste vaccinatie)
- Op 51 maanden leeftijd: Honden ziekte, Parvo, Ziekte van Weil, Leverziekte, (1 jaar na de laatste vaccinatie), Parainfluenza (cocktail enting)
Sommige vaccinaties bieden langer bescherming als andere. Zo kunt u in het schema zien dat de cocktail enting, slechts eens in de drie jaar gegeven hoeft te worden. De vaccinatie voor Parvo en de Ziekte van Weil moet echter elk jaar worden herhaald om bescherming te bieden. Er bestaan ook vaccinaties voor ziekten die niet in alle gevallen nodig zijn om tegen te beschermen. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan de rabiës vaccinatie. Deze moet worden gegeven wanneer een hond de grens over gaat. Dit is wettelijk verplicht gesteld. De vaccinatie kan vanaf 12 weken leeftijd worden gegeven en is daarna drie jaar geldig. Een ander voorbeeld van een incidentele vaccinatie is de kennelhoest enting. Kennelhoest is een besmettelijke infectie van de voorste luchtwegen. De infectie is doorgaans goed te behandelen maar vanwege de grote besmettingskans wordt deze door veel pensions, hondenscholen en trimsalons toch geëist. De Kennelhoest vaccinatie is een druppeltje dat in het neusgat gedruppeld wordt (dus geen injectie) en is 1 jaar geldig. Kennelhoest kan echter nog wel worden opgelopen door de hond alleen zullen de symptomen minder heftig zijn en de kans op besmetting is vele malen kleiner.
Er zijn ook situaties waarin wordt geadviseerd niet te vaccineren:
- Zieke dieren (overbelasting immuunsysteem)
- Drachtige dieren (gevaarlijk voor zowel moeder als pups)
- Dieren onder narcose
Wij adviseren om 2 weken voorafgaande aan de vaccinatie uw hond te hebben ontwormd. Gebleken is dat de vaccinatie dan beter aanslaat.
Vaccineren brengt ook enkele kleine risico’s met zich mee. Zo kan een dier één á twee dagen wat ziek zijn (hangerig, pieperig), kan er een huidreactie ontstaan op de plaats van de injectie waardoor er een bultje of een ontsteking opkomt en/of overgevoeligheid op de entstof.
Meer Informatie:
Wilt u meer informatie over het vaccineren? Of bent u benieuwd wat de ziekten waarvoor we vaccineren eigenlijk inhouden? Bekijk hier alle informatie over vaccinaties en meer!